Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

AΛΦΑ

http://www.neatv.gr/el/video.php?vi=1793

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ./KOSTAS MOYNTAKHS

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ....
Γεννήθηκε το 1926 στην Αλφά Μυλοποτάμου που είναι γνωστό απο την πέτρα του,την αλφόπετρα. Απ τις δημιουργικότερες μορφές. Θεωρείται ένας απο τους πιο ηχογραφημένους λυράρηδες της Κρήτης αφού έγραψε 300 τραγούδια.Με την λύρα του έγινε γνωστός σ όλη την Ελλάδα. Γύρισε όλο τον κόσμο όπου υπήρχαν Κρητικοί. Εκανε σπουδαίες συνεργασίες με κρητικούς αλλά και γενικότερα δημοτικούς καλλιτέχνες. Το μουσικό έργο της ζωής του αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της κρητικής μουσικής. Η ευγενής άμιλλα του με τον Θανάση Σκορδαλό πήγε πολλά βήματα μπροστά την μουσική εξέλιξη του τόπου..Ο θάνατος του Κώστα Μουντάκη, τον Γενάρη του 1991, δεν σηματοδοτεί παρά μόνο τη φυσική απουσία του μεγάλου δεξιοτέχνη και δάσκαλου, που εξακολουθεί να εμπνέει και να διδάσκει μέσα από τις ηχογραφήσεις και την υποδομή που δημιούργησε.Έργα ζωής όπως το δικό του δεν μπορεί να το σταματήσει ο θάνατος!
Η δισκογραφία του
·         1966: Η Κρήτη τραγουδάει
·         1966: Κρήτη μου Λεβεντομάνα
·         1967: Κρητικός γάμος
·         1970: Η μάχη της Κρήτης - Κρητικά νακλιά
·         1971: Οι μεγάλες επιτυχίες του Κώστα Μουντάκη
·         1972: Ο Κώστας Μουντάκης στα καινούργια του τραγούδια
·         1973: Ελληνικά δημοτικά τραγούδια
·         1974: Ξεφάντωμα
·         1976: Αναφορά στον Καζαντζάκη
·         1976: Original cretan mysic (Instrumental)
·         1977: Ο μεγάλος Κρητικός
·         1978: Οι μερακλήδες
·         1981: Ο Πρωτομάστορας
·         1982: Πρωτομάστορες
·         1983: Η Κρητική αναγέννηση
·         1984: Έτσι τραγουδάει η Κρήτη 1
·         1985: Έτσι τραγουδάει η Κρήτη 2
·         1988: Στον Ψηλορείτη θ΄ανέβω
Μετά θάνατον δσκογραφία
·         1991: Αφιέρωμα στον μεγάλο Κρητικό
·         1992: Αφιέρωμα στον μεγάλο δάσκαλο'
·         1994: Για πάντα
·         1995: Αφιέρωμα
·         1996: Τα ραδιοφωνικά
·         1999: Cretan folk song and dances
·         2002: Σπάνιες ζωντανές ηχογραφίσεις
·         2006: Ριζίτικα

ΑΛΦΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    GR             
  • Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμο Μυλοποτάμου (Εξερευνήστε το χωριό μας (streetview)...... ) 
    Απέχει 24 χλμ. Από το Ρέθυμνο και βρίσκεται σε υψόμετρο 190 μ. Είναι κτισμένο δυτικά του Περάματος και βόρεια της Ελεύθερνας
    Παλαιότερα αποτελούνταν από δύο οικισμούς την Απάνω Αλφά και την Κάτω Αλφά. Αναφέρεται στην επαρχία Μυλοποτάμου το 1577 από το Fr. Barozzi, (P27v) ως Alfa Cato και Alfa Apano, από τον Καστροφύλακα (K173) Alfa με 113 κάτ. το 1583 και από το Βασιλικάτα (Μνημεία Κρητ. Ιστ. V, σ. 135) Alpha.
    Στην Τουρκική απογραφή του 1671 αναφέρεται Alfa με 24 χαράτσια (Ν. Σταυρινίδη, Μεταφράσεις Β', σ. 129).
    To 1881 αναφέρεται Αλφά στο δήμο Μα(ρ)γαριτών με 182 Χριστιανούς και 37 Τούρκους κατοίκους.
    Το 1900 βρίσκεται ακόμα στον ίδιο δήμο με 265 κατ.
    Το 1940 αναφέρεται η Αλφά με 414 κάτ.,
    το 1951 με 409,
    το 1961 με 328,
    το 1971 με 286 κάτ. και
    το 1981 με 282.
    Στη θέση Τροχάλα, κοντά στο χωριό Χαμαλεύρι, σε απόσταση 6 χλμ. από την Αλφά, βρέθηκε κομμάτι πιθαριού με επιγραφή της πρώτης Βυζαντινής περιόδου, σε 4 στίχους, που πιστεύεται ότι αφορούν την Αλφά:

    ICXCPKΑ
    ΜΤΟΧΑΛ
    ΟΧΑΛΦΑ ΕΓ
    ΙΙΟΧΑΛΦΑ

    Ο Paul Faure(στο Bulletin de l’ Association Budé, 1965, τόμ. XXIV) την ερμηνεύει ως εξής: IηCούςXριCτόςνιKΑ και το επόμενο τμήμα «Εγώ ειμί το άλφα και το Ωμέγα»(Αποκάλυψις Ι,8). Πιστεύει δηλαδή ότι η ονομασία του χωριού προέρχεται από την παραπάνω Βιβλική φράση στηριζόμενος και στο γεγονός ότι στην Αλφά υπήρχε το βαπτιστήριο της περιοχής.
    Στην περιοχή του χωριού ορύσσεται ένα είδος πέτρας, ο υπύλευκος μαργαϊκός ασβεστόλιθος (Ελ. Πλατάκης), εύκολα επεξεργάσιμη αλλά πολύ σκληρή, με την πάροδο του χρόνου. Είναι περισσότερο γνωστή ως αλφόπετρα (η πέτρα ονομάστηκε έτσι λόγω του ονόματος του χωριού και όχι το αντίθετο, όπως πολλοί πιστεύουν).
    Από αυτήν την πέτρα έχουν κτιστεί πολλές εκκλησίες στην Κρήτη, όπως η Μονή Αρσανίου, ο Άγιος Μηνάς Ηρακλείου, ο Άγιος Γεώργιος Ρεθύμνου και η Αγία Σοφία. Η επεξεργασία της αλφόπετρας, είναι εξαιρετικά επίπονη και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την αλφόπετρα τείνουν να εξαφανιστούν τελείως, λόγω της τεχνολογικής προόδου στον σχετικό τομέα. Με την ιδόρρυθμη αυτή πέτρα ασχολείται σε άρθρο του ο Κώστας Κατσιράκης. 
    Άλλη περισσότερο πιθανή εκδοχή για την προέλευση του ονόματος του χωριού είναι από το επίθετο αλφάς-αλφή-αλφού που σημαίνει λευκός. Συνδέεται έτσι με την ύπαρξη της πέτρας του χωριού και του χρώματός της.
    Το χωριό πρωτοκτίστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο. Στην τοποθεσία Μνήματα έχουν βρεθεί 300 περίπου τάφοι σκαμμένοι στους βράχους. Οι παλαιότερες οικογένειες είναι οι Καφάτηδες, Βασιλάκηδες, Βολτυράκηδες, Καληγιάννηδες και Μουντάκηδες. Επί Τουρκοκρατίας κατοικούνταν από Τούρκους και Έλληνες. Οι εκκλησίες του χωριού είναι: Παναγία – Κοίμηση της Θεοτόκου, χτίστηκε το 1978, ο Άγιος Χαράλαμπος, παλιά εκκλησία που πρόσφατα ανακαινίστηκε, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Αντώνιος, Άγιος Γεώργιος και Σωτήρας Χριστός, όλες, παλιές εκκλησίες.
    Στην τοποθεσία Φλασκιές υπάρχει σπήλαιο, σκαμμένο από ανθρώπινο χέρι, μέχρι βάθους 10 μ. Στη μέση του σπηλαίου, υπάρχει μια κολώνα ως χώρισμα. Οι βοσκοί της περιοχής μάντριζαν σε αυτήν, τα πρόβατα τους.
    Η Αλφά εκτός από την πέτρα της, είναι πολύ γνωστή και για τους λυράρηδές της, γνωστότερος εκ των οποίων είναι ο Κώστας Μουντάκης.


                                (''Γκρεμνα και γευσεις'' Οδοιπορικό στην Αλφά Μυλοποτάμου")

  ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ:
  • Άγιος Xαράλαμπος, δίκλιτος. Tο τέμπλο φέρει χρονολογία 1880 και στο κλίτος των Tεσσάρων Mαρτύρων 1886.
    Παρεκκλήσια: Eυαγγελισμός της Θεοτόκου, Aγία Tριάδα και Προφήτης Hλίας.
    Eξωκλήσια: Άγιος Aντώνιος, Άγιος Γεώργιος, Mεταμόρφωση του Σωτήρα, Άγιος Nικόλαος.
    Συνοικισμοί: Σκορδίλο: Άγιος Γεώργιος (τέμπλο 1840).
    Kαλλέργο: Γενέθλιο της Θεοτόκου (τέμπλο 1882).
    Kοιμητηριακός ναός: Kοίμηση της Θεοτόκου.                
    EΦΗΜΕΡΙΟΣ:KAΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
     
                                                                                                                                               




     ΠΕΤΡΑ ΑΛΦΑΣ Ή ΑΛΦΟΠΕΤΡΑ:Από τα πολύ παλιά χρόνια η αλφόπετρα χρησιμοποιήθηκε απότους τεχνίτες - καλλιτέχνες της περιοχής, που με μοναδικά μεσάτο σφυρί και τη σμύλα. απέδιδαν πελέκια για σπίτια, καμπύλες για πόρτες, γωνιές και σταυρούς για τάφους, οικόσημα, σήματα, αγάλματα, σκαλίσματα διακόσμησης και τόσα άλλα καλλιτεχνήματα, που ήταν δυνατό 
    να βάλει στο νου του ο κάθε καλλιτέχνης.
    Όσον αφορά την ονομασία της, υπάρχει μια παράδοση που λέει πως πήρε το όνομα της από το χωριό Αλφα (πέτρα την Αλφάς). Μια άλλη παράδοση ισχυρίζεται πως λεγότανε έτσι επειδή ο τεχνίτης μπορούσε εύκολα να αλφαδιάζει με την πέτρα αυτή στις οικοδομές του. Στη συνέχεια από την «αλφά-πέτρα» πήρε και το όνομα του το μικρό χωριό που ιδρύθηκε κοντά στα λατομεία της πέτρας αυτής, δηλ. η Αλφα.
    Ωστόσο η αλφόπετρα ήταν και παραμένει ένα θαυμάσιο λατομικό προϊόν. Όσον αφορά την ύπαρξη και λειτουργία της βιοτεχνικής μονάδας κοντά στο ωραίο χωριό της Αλφάς, είναι μια αλήθεια. Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος είναι δυνατό να βρει στη μονάδα αυτή, προϊόντα χρήσιμα για να στολίσει το σπίτι του. Είναι όμως βέβαιο πως και ο όποιος απαιτητικός τεχνίτης, θα βρει εκεί υλικά για να διακοσμήσει κάθε του έργου, να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό εργοδότη του.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ-- ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Γιάννης Βερμισσώ

Δευθυντής Σύνταξης του Περιοδικού Insurance World και του insuranceworld.gr
Ασφαλιστικές εργασίες έχουν δημιουργήσει οι κατά χιλιάδες νέες επιχειρήσεις –κυρίως εστίασης και παραγωγής ειδών διατροφής- που ανοίγουν στην χώρα οι οποίες βρίσκονται εκτεθειμένες σε σειρά κινδύνων. Με κυρίαρχη αιτία την άγνοια των ιδιοκτητών και την απουσία εντατικής ενημέρωσης από την ασφαλιστική αγορά οι επιχειρηματίες ακροβατούν καθημερινά επάνω από τον «λάκκο» των κινδύνων.
Εστιατόρια, καφετέριες, βιοτεχνίες παραγωγής, συσκευασίας ποτών και τροφίμων και πολλές άλλες επιχειρηματικές προσπάθειες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστες όχι μόνο σε κινδύνους όπως η φωτιά ή η κλοπή αλλά σε πολύ σοβαρότερους.
Όπως για παράδειγμα να βρεθούν απέναντι σε συλλογικές ή ατομικές αγωγές καταναλωτών για παραγωγή διακίνηση εμπορία εισαγωγή προβληματικών προϊόντων ή μη ασφαλών για την υγεία. Μια ατυχία, ένα λάθος στην παραγωγή τους, κάτι απρόοπτο μπορεί να σταθεί αιτία όχι απλά να ανακοπεί η εξέλιξή τους αλλά πολύ περισσότερο να βρεθούν, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα φυσικά πρόσωπα απέναντι σε τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις –αξιώσεις- και δικαστικούς αγώνες.
Τόσο η κάλυψη Αστικής Ευθύνης όσο και η Νομική Προστασία αποτελούν ένα ασφαλιστικό δίδυμο που θα μπορούσε κάθε επιχείρηση και επιχειρηματίες να γνωρίζουν ότι θα λειτουργούν απρόσκοπτα ακόμη και στις πιο δύσκολες συγκυρίες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις δεκάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Ποιότητας Τροφίμων έχει εντοπίσει και επιβάλλει την απόσυρση του προϊόντος συστήνοντας στους καταναλωτές να μη το καταναλώσουν. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό όπου ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επίσημου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας των Τροφίμων για την παρακολούθηση των προσθέτων και των χρωστικών ουσιών και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος «Αναψυκτικό Πορτοκαλάδα». Αυτό βρέθηκε να περιέχει βενζοϊκά σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα.
Πρόκειται για το προϊόν «Πορτοκαλάδα ΟΛΥΜΠΟΥ», σε συσκευασίες του 1.5 Λίτρου, με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας : ΣΕΠ ’14. Το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την εταιρία : «Δ. Καψάλης & ΣΙΑ Ο.Ε., Εργοστάσιο Εμφιάλωσης Αναψυκτικών», Λιβάδι Ελασσόνας Λάρισας.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την ανωτέρω επιχείρηση την άμεση ανάκληση- απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Επίσης κάλεσε τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του εν λόγω προϊόντος να μην το καταναλώσουν.
Είναι προφανές ότι η κάθε τέτοια περίπτωση επιχείρησης η σωστή ασφαλιστική κάλυψη αποτελεί το εχέγγυο για την λειτουργία της.
Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν οι γενικοί αλλά και ειδικοί ασφαλιστές προκειμένου και το έργο τους να επιτελέσουν και παραγωγή να φέρουν

Μπορώ να σε αγοράσω για μία μέρα; Σε παρακαλώ μπαμπά!

Γιος: Μπαμπά να σε ρωτήσω κάτι;

Μπαμπάς: Φυσικά. Τι συμβαίνει;

Γιος: Πόσα χρήματα κερδίζεις τη μέρα από τη δουλειά σου;

Μπαμπάς: Δε σε αφορά αυτό. Γιατί όμως με ρωτάς;

Γιος: Θέλω απλώς να ξέρω. Απάντησέ μου σε παρακαλώ…

Μπαμπάς: Πρέπει να κερδίζω περίπου 50 ευρώ τη μέρα.

Γιος: Μάλιστα… (αποκρίθηκε το παιδί απογοητευμένο).

Μπαμπάς: Αν ο λόγος που με ρωτάς τέτοια πράγματα είναι επειδή θέλεις να σου δώσω χρήματα για να ξοδέψεις πάλι σε τίποτα χαζοπαίχνιδα, τότε το καλύτερο που θα είχες να κάνεις, είναι να πας κατευθείαν στο δωμάτιό σου και να πέσεις για ύπνο. Πώς μπορείς να είσαι τόσο εγωιστής, από τη στιγμή που ξέρεις ότι δουλεύω σκληρά για να μη σας λείψει τίποτα;

Το μικρό αγόρι πήγε χωρίς δεύτερη κουβέντα στο δωμάτιό του και έκλεισε την πόρτα. Έμεινε εκεί για πολλή ώρα χωρίς να βγάλει μιλιά.

Εν τω μεταξύ, ο μπαμπάς είχε θυμώσει πολύ με την εγωιστική συμπεριφορά του γιου του. Έλεγε και ξαναέλεγε στη γυναίκα του «Πώς είναι δυνατόν να με ρωτάει τέτοια πράγματα μόνο και μόνο για να κερδίσει λίγα χρήματα;».

Μετά από λίγη ώρα που ο μπαμπάς ηρέμισε, άρχισε να σκέφτεται ότι μπορεί ο γιος του να είχε κάτι πραγματικά ανάγκη γιατί δε συνήθιζε να ζητά συχνά χρήματα από τους γονείς του. Τότε πήγε στο δωμάτιο του μικρού.

Μπαμπάς: Είσαι ξύπνιος;

Γιος: Ναι, μπαμπά. Δεν κοιμάμαι.

Μπαμπάς: Σκεφτόμουν ότι ίσως ήμουν λίγο σκληρός μαζί σου προηγουμένως. Είχα μία πολύ δύσκολη μέρα στη δουλειά, κουράστηκα πολύ, αλλά ορίστε! Πάρε αυτά! Δεν έχω άλλα να σου δώσω σήμερα.

Ο μπαμπάς έβαλε στα μικροσκοπικά χεράκια του γιου του 30 ευρώ.

Γιος: Μπαμπά μου! Σ’ ευχαριστώ πολύ!

Αμέσως, ο μικρός σήκωσε το μαξιλάρι του, άνοιξε έναν φάκελο και άρχισε να μετρά κάποια ψιλά που είχε μαζέψει όλες τις προηγούμενες μέρες.

Μπαμπάς: Μα γιατί μου ζήτησες παραπάνω χρήματα από αυτά που ήδη έχεις μαζέψει;

Γιος: Γιατί μου έλειπαν κάποια για να συμπληρώσω όλο το ποσό που χρειάζομαι… Τώρα έχω 50 ευρώ! Μπαμπά! Εχω 50 ευρώ! Μπορώ να σε αγοράσω για μία μέρα; Σε παρακαλώ μπαμπά! Γύρνα νωρίς αύριο από τη δουλειά! Θέλω να παίξουμε ποδόσφαιρο, να δούμε μαζί τηλεόραση και να φάμε πίτσα και μπέργκερ! Μαζί!!!

Ο μπαμπάς κατέρρευσε. Αγκάλιασε σφιχτά τον γιο του και του ζήτησε συγνώμη…

Αυτή η μικρή ιστορία είναι μία υπενθύμιση για όλους όσους δουλεύουν σκληρά στη ζωή τους. Δε θα έπρεπε να αφήνουμε τον χρόνο να φεύγει μέσα από τα χέρια μας χωρίς να τον αφιερώνουμε στα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα…

Υπάρχουν κάποια πράγματα πολύ πιο σημαντικά από τη δουλειά, το χρήμα και τις φιλοδοξίες…

Διευκρινήσεις για την χορήγηση περίθαλψης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Διευκρινήσεις για την χορήγηση περίθαλψης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Διευκρινήσεις σχετικά με την χορήγηση περίθαλψης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ ανακοίνωσε σήμερα Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
35251Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών σε συνέχεια του απο 4-7-2014 Δελτίου Τύπου του Οργανισμού και του πρόσφατου, από 21-8-2014 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με την χορήγηση περίθαλψης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπ. Α3 του αρθ πρώτου του Ν.4254/2014, διευκρινίζει-περαν των προϋποθέσεων του νόμου- τα εξής:
α) οι ενεργοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι ανέρχονται σε 65.835, δεν απαιτείται να προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ για θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας,
β) οι διακόψαντες των ετών 2011, 2012, 2013, οι οποίοι δικαιούνται παροχών περίθαλψης και ανέρχονται σε 22.833, θα προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, για να διαπιστωθεί επιπλέον: ότι δεν έτυχαν περίθαλψης ως άνεργοι ούτε πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής, βάσει του νόμου της ανεργίας.
γ) για τα προστατευόμενα μέλη των ως άνω α) και β) περιπτώσεων θα προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος με αίτησή του, για την διαπίστωση των προϋποθέσεων -και προσκόμιση δικαιολογητικών όπου απαιτείται- καταχώρησής τους στο βιβλιάριο ασθενείας του άμεσα ασφαλισμένου, σύμφωνα με τις ισχύουσες στον Κανονισμό μας διατάξεις.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικών δηλώσεων, εφόσον με την συνδρομή της ΗΔΙΚΑ και της Γ.Γ.Π.Σ, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με ηλεκτρονικό τρόπο, εξασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση του πολίτη, την μείωση της γραφειοκρατίας, την ασφάλεια των δεδομένων.
πηγη ..asfalisinet.gr

Ποιες ασφαλιστικές πουλάνε ασφάλειες online και Direct

Ποιες ασφαλιστικές πουλάνε ασφάλειες online και Direct

Σε έξη συνολικά έχουν φθάσει οι ασφαλιστικές εταιρίες που πουλάνε online και direct ασφάλειες αυτοκινήτου και όχι μόνο .
35235Ενώ online και direct ασφάλιση παρέχει και η Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει συνεργασία στις γενικές ασφαλίσεις με την Ergo η οποία πρόσφατα εξαγόρασε και την ΑΤΕ Ασφαλιστική.
Την αρχή είχε κάνει η Interamerican λανσάροντας την υπηρεσία Anytime Online με αρκετά πετυχημένη για το ελληνικά δεδομένα ανταπόκριση από τους καταναλωτές, για να την ακολουθήσουν στην συνέχεια ανταγωνιστικές εταιρίες.
Ακολούθησαν στην συνέχεια η Κυπριακή Prime Insurance του Δημήτρη Κοντομηνά με την υπηρεσία myDirect , η Εθνική Ασφαλιστική με την Εθνική Protect και οι πολυεθνικές Allianz με την υπηρεσία Allianz Direct και η AIG με την AIG Direct.
Ωστόσο στην Ελληνική αγορά είσελθε πριν δυο χρόνια η επίσης Κυπριακή Hellas Direct η οποία μάλιστα δραστηριοποιείται αποκλειστικά με την ασφάλιση αυτοκινήτου και χωρίς να χρησιμοποιεί άλλα δίκτυα πωλήσεων παρά μόνο το online και direct .
Eνώ ηλεκτρονική πλατφόρμα πώλησης online και direct ασφάλισης αυτοκινήτου έχει και η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της υπηρεσίας winbankdirect.gr και με προϊόντα της Ergo με την οποία έχει αποκλειστικά συνεργασία στις γενικές ασφαλίσεις.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην online και Direct ασφάλιση
Βασικός στόχος των ασφαλιστικών εταιριών που επιλέγουν να λανσάρουν online και direct ασφαλίσεις είναι η μείωση του κόστους πρόκτησης ( δηλαδή η προμήθεια που δίνουν στον ασφαλιστή ή σε ένα άλλο δίκτυο για την πώληση ) καθώς και η μείωση των δικών τους λειτουργικών δαπανών. Ετσι μπορούν να πουλήσουν φθηνότερα στον πελάτη.
Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος από τους ασφαλιστές, οι οποίοι στην ουσία χάνουν από την ανάπτυξη αυτών των συστημάτων πελάτες , που υποστηρίζουν ότι ο πελάτες μπορεί να αγοράσει κάπως φθηνότερα άλλα έχει να επιλέξει μόνο τα προϊόντα που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των online υπηρεσιών των εταιριών . Που είναι σχεδιασμένα επι το πλείστον να καλύπτουν τις βασικές υποχρεωτικές καλύψεις .Επιπλέον θεωρούν ότι έτσι δεν έχει την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση που μπορεί να του προσφέρει ο ασφαλιστής τόσο στην κάλυψη των ασφαλιστικών του αναγκών, όσο και την υποστήριξη όταν χρειαστεί να κάνει χρήση της ασφαλιστικής κάλυψης
  πηγη...asfalisinet.gr

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Δυνατοί εν Μέσω Κρίσης

Ναι, οι καιροί είναι δύσκολοι. Ναι, τα έξοδα αυξάνονται και τα έσοδα μειώνονται. Και τι να κάνουμε; Να καταρρεύσουμε; Όχι βέβαια. Υπάρχει τρόπος να ανταπεξέλθουμε και να επιβιώσουμε ψυχολογικά.
Ναι, οι καιροί είναι δύσκολοι. Ναι, τα έξοδα αυξάνονται και τα έσοδα μειώνονται. Ναι, νοιώθουμε όλοι αδικημένοι, ανασφαλείς, αγχωμένοι, θυμωμένοι που τα πράγματα έφτασαν ως εδώ. Ναι, γύρω μας βλέπουμε μόνο μιζέρια. Και αισθανόμαστε ότι μας κοροϊδεύουν. Ναι, έχουμε δίκιο. Και τι να κάνουμε; Να καταρρεύσουμε; Όχι βέβαια. Θα νευριάσουμε, θα στεναχωρηθούμε, θα αντιδράσουμε, αλλά για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε θα πρέπει να αποδεχτούμε ό,τι δεν αλλάζει και τελικά να προσαρμοστούμε, όπως κάνουν οι άνθρωποι αιώνες τώρα σε πολλές – εξίσου ή και περισσότερο δύσκολες – καταστάσεις.
Βέβαια, τώρα εσείς σκέφτεστε, και έχετε απόλυτο δίκιο, ότι αυτό είναι κάτι που γνωρίζατε, ότι η λύση είναι να προσπαθήσουμε να θωρακιστούμε ψυχολογικά, να βλέπουμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα και να μην αφήσουμε την απογοήτευση να μας κατακλύσει. Το έχετε σκεφτεί κι εσείς πολλές φορές. Έχετε ξυπνήσει το πρωί και έχετε πει: «Από σήμερα θα αλλάξω. Δεν θα αγχώνομαι, ούτε θα στενοχωριέμαι με το παραμικρό!». Μέχρι τη στιγμή που ανοίξατε την τηλεόραση και ακούσατε ένα καινούργιο οικονομικό μέτρο, τα χρήματά σας δεν έφταναν για να καλύψετε όλες τις υποχρεώσεις σας, δεν μπορέσατε να εξυπηρετηθείτε στην τράπεζα γιατί υπήρχε απεργία, κάποιος προσπάθησε να σας κλέψει το πορτοφόλι ή ο γιος σας δεν βρίσκει δουλειά. Τότε κατέρρευσαν όλα, και η ψυχραιμία και η αισιοδοξία και το περιορισμένο άγχος… Άρχισε να σας πονάει το στομάχι ή το κεφάλι σας, η αναπνοή σας έγινε δύσκολη και ο ύπνος σας διαταραγμένος. Ξαναγυρίσατε, λοιπόν, στον παλιό σας εαυτό, τον αγχωμένο, ή ακόμα και αυτόν που κατά καιρούς φτάνει στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Άλλωστε, αυτοί είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν όταν τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα όπως το τελευταίο διάστημα: να είμαστε όλοι συνέχεια αγχωμένοι προσπαθώντας να δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα ή -ακόμα χειρότερα- να είμαστε πολύ θλιμμένοι για όλα όσα χάνουμε και να μην μπορέσουμε να αποδεχτούμε την κατάσταση και να μας νικήσει η κατάθλιψη. Απέναντι σε αυτούς τους εχθρούς πρέπει να οχυρωθούμε, για να μπορέσουμε τελικά να επιβιώσουμε… ψυχολογικά.
Ενότητα Νο 1: Γνωρίζουμε τους εχθρούς
Το στρες
Ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκεται σε ομοιόσταση, δηλαδή σε μια σταθερή σχέση και ισορροπία. Όταν αυτή η ισορροπία απειλείται ή αλλάζει εξαιτίας μιας κατάστασης στην οποία χρειάζεται να κάνει κάτι ο οργανισμός για να προσαρμοστεί, αυτό λέγεται στρες. Αυτό είναι συνήθως το οξύ στρες, το οποίο μας κρατάει σε εγρήγορση και συχνά μας προστατεύει και από τους πιθανούς κινδύνους. Αυτό που μας απειλεί περισσότερο όμως είναι το χρόνιο στρες, αφού σύμφωνα με έγκυρες μελέτες υπάρχουν ασθένειες που σχετίζονται με το χρόνιο στρες ή επιδεινώνονται εξαιτίας του, και αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι ψυχικές νόσοι (υπάρχουν έρευνες που σχετίζουν σαφώς το χρόνιο στρες με την κατάθλιψη) και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, το χρόνιο στρες επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση των οστών, τον μεταβολισμό και τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Γενικά, το άγχος εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και προτιμά κυρίως τις περιοχές που έχουμε ευαισθησία, όπως π.χ. το έντερο, το κεφάλι, το στομάχι, την πλάτη κ.λπ.
Η κατάθλιψη
Εμφανίζεται με μειωμένη διάθεση για δραστηριότητες και συναναστροφές, συχνά μετά από κάποιο δυσάρεστο γεγονός. Αν αυτή η θλίψη διαρκεί υπερβολικά, η ένταση των συναισθημάτων είναι ανυπόφορη και η στενοχώρια καθημερινή, αν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητά μας, δεν νιώθουμε ικανοποίηση από τίποτε, έχουμε προβλήματα με την όρεξη και τον ύπνο μας, είμαστε συνέχεια κουρασμένοι, κάνουμε αρνητικές σκέψεις, ακόμα και να θέσουμε τέλος στη ζωή μας, τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν ψυχίατρο, γιατί είναι πιθανό να πάσχουμε από κατάθλιψη. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και χωρίς λόγο, επειδή δημιουργείται μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο που δεν πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία.
Ενότητα Νο 2: Αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς
Ελέγχουµε το στρες
  • Μιλάμε γι’ αυτό. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που εξωτερικεύουν το άγχος τους, έστω μιλώντας γι’ αυτό, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από όσους το βιώνουν μόνοι τους και κλείνονται στον εαυτό τους χωρίς να εκμυστηρεύονται στους άλλους τα όσα τους απασχολούν. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι φίλοι και οι κοινωνικές σχέσεις είναι ένα πολύ σημαντικό αντίδοτο στο άγχος και την απαισιοδοξία. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που μοιράζονται τόσο τα ευχάριστα όσο και τα δυσάρεστα στη ζωή τους με άλλους είναι πιο ήρεμοι, πιο αισιόδοξοι και σίγουρα πιο ευτυχισμένοι.
  • Κάνουμε γυμναστική. Η άσκηση αποτελεί μια μορφή ωφέλιμου στρες για τον οργανισμό, καθώς αυξάνεται η παραγωγή των ενδορφινών, stop spy meουσιών που συμβάλλουν στην ψυχική ευφορία.
  • Γράφουμε γι’ αυτό. Κάθε φορά που νιώθουμε ιδιαίτερο άγχος επειδή έχουμε πολλές υποχρεώσεις ή εκκρεμότητες, μπορούμε να παίρνουμε ένα χαρτί και να σημειώνουμε όλα όσα έχουμε να κάνουμε. Στη συνέχεια, μπορούμε να γράφουμε επιγραμματικά δίπλα στο καθένα την πιθανή του λύση. Ίσως παρατηρήσουμε με έκπληξη ότι τα προβλήματα δεν είναι ούτε τόσο πολλά ούτε τόσο δυσεπίλυτα όσο πιστεύαμε.
  • Παρατηρούμε τον εαυτό μας. Αναγνωρίζουμε πότε βρισκόμαστε υπό την επήρεια του στρες και αποφεύγουμε σε αυτές τις περιπτώσεις να μπαίνουμε σε σοβαρές συζητήσεις, να παίρνουμε αποφάσεις ή να αναλαμβάνουμε δύσκολα εγχειρήματα.
  • Αφήνουμε τη δουλειά στη δουλειά. Ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν κερδίζουμε τίποτα αν αγχωνόμαστε για τη δουλειά μας και τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εκεί όταν βρισκόμαστε στο σπίτι ή ασχολούμαστε με κάτι άλλο στον ελεύθερο χρόνο μας. Είναι επίσης σκόπιμο να αντιληφθούμε ότι όταν είμαστε στη δουλειά θα πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά και ότι όταν φεύγουμε από εκεί δεν μπορούμε πια να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούμε να είμαστε σε δύο μέρη ταυτόχρονα.
  • Κάνουμε ένα διάλειμμα. Όταν έχουμε πολλές δουλειές ή πολλές εκκρεμότητες να διευθετήσουμε, η καλύτερη λύση είναι να κάνουμε μια μικρή παύση.
  • Αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Είναι ο χρόνος που θα μας βοηθήσει ουσιαστικά να νιώσουμε καλύτερα, ειδικά αν τον περάσουμε με τους αγαπημένους μας, τους φίλους μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας. Δεν είναι ανάγκη να ξοδέψουμε χρήματα. Μπορούμε να πάμε μια βόλτα σε ένα πάρκο, στη θάλασσα ή στην εξοχή και να απολαύσουμε τη στενή επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους.
  • Ζητάμε βοήθεια. Αν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το άγχος μας και την κακή μας διάθεση, μπορούμε να συμβουλευτούμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορούμε επίσης να καταφύγουμε σε κάποια εναλλακτική θεραπεία, αφού ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική και η ρεφλεξολογία υποστηρίζουν και υπόσχονται ότι με τις μεθόδους τους μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε πιο ήρεμοι και λιγότερο αγχωμένοι στην καθημερινότητα και τη ζωή μας.
  • Γινόμαστε πνευματικά ευέλικτοι. Μαθαίνουμε να αγνοούμε ό,τι δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή να ελέγξουμε και να ελέγχουμε ή να προσπαθούμε να αλλάξουμε όλα τα άλλα που μπορούμε.
  • Μαθαίνουμε να εκφράζουμε τον θυμό μας, αλλά όχι επιθετικά. Θα πρέπει να γνωστοποιούμε τι είναι αυτό που μας ενοχλεί και γιατί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φερόμαστε επιθετικά στους άλλους. Όταν είμαστε επιθετικοί, όπως αντίστοιχα και όταν είμαστε παθητικοί, όταν δηλαδή δεν εκφράζουμε αυτό που μας ενοχλεί και αυτό που θέλουμε, το μόνο που κερδίζουμε είναι να χάνουμε το δίκιο μας.
  • Αποκτούμε ένα κατοικίδιο. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα μέλη των οικογενειών που έχουν ζώα είναι λιγότερο αγχωμένα και επισκέπτονται τον γιατρό πιο σπάνια από ό,τι όσοι δεν διαθέτουν κατοικίδιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν κατοικίδια ζώα νιώθουν πιο αισιόδοξοι και ήρεμοι, πράγμα που επηρεάζει θετικά την αρτηριακή τους πίεση, μειώνοντάς την. Μπορούμε να υιοθετήσουμε, λοιπόν, ένα ζωάκι, αλλά βέβαια μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να το φροντίζουμε και να ασχολούμαστε μαζί του. Τα σκυλιά είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή, αλλά και ένα χρυσόψαρο μπορεί να βοηθήσει.
  • Γελάµε! Μειώνει το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
  • Αναπνέουµε σωστά. Οι ασκήσεις σωστής αναπνοής, που γίνεται μέσω του διαφράγματος, μπορούν να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε, και αν παράλληλα με τις αναπνοές προσπαθήσουμε να «αδειάσουμε» και τη σκέψη μας και να την επικεντρώσουμε σε κάτι ευχάριστο, τότε έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να ηρεμήσουμε. Για να εκπαιδευτούμε στην αναπνοή αυτή, μπορούμε στην αρχή να χρησιμοποιήσουμε ένα βιβλίο. Ξαπλώνουμε ανάσκελα στο κρεβάτι με τα χέρια και τα πόδια μας τεντωμένα και τοποθετούμε ένα ελαφρύ βιβλίο στο στομάχι μας. Κατ’ αρχάς παίρνουμε μια βαθιά και μεγάλη εισπνοή από τη μύτη και προσπαθούμε στη διάρκειά της να «ανεβάσουμε» το βιβλίο προς τα πάνω, σπρώχνοντάς το ουσιαστικά με το κοιλιακό μας τοίχωμα. Στη συνέχεια, εκπνέουμε ήρεμα και προσπαθούμε να «κατεβάσουμε» το βιβλίο, ρουφώνταςDepositphotos_31619089_originalουσιαστικά το στομάχι μας. Η εκπνοή πρέπει να είναι διπλάσια από την εισπνοή. Συνήθως η εισπνοή μετριέται σε 4 χρόνους και η εκπνοή σε 8.
  • Αντιµετωπίζουµε τη θλίψη. Όταν νιώθουμε ότι η διάθεση μας εγκαταλείπει, χρειάζεται να προλάβουμε την επιδείνωση της κατάστασης με απλές κινήσεις. Πάνω από όλα, δεν πρέπει να αφεθούμε στη θλίψη. Μπορούμε να προγραμματίζουμε εκ των προτέρων την ημέρα μας, ώστε να μη μένουμε σε αδράνεια (καλό είναι να περιλαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες υποχρεώσεις, αλλά και δραστηριότητες που μας προκαλούν ευχαρίστηση). Ας στραφούμε επίσης στους δικούς μας ανθρώπους, ας τους μιλήσουμε και ας ζητήσουμε τη βοήθειά τους. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όσο πιο ειλικρινείς γίνεται με τον εαυτό μας, ώστε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που μας προκύπτουν. Απαραίτητο, βέβαια, είναι να είμαστε καλά ενημερωμένοι σχετικά με την κατάθλιψη, ώστε να θορυβηθούμε αν δούμε ότι μας απειλεί. Σε αυτήν την περίπτωση, πιθανώς θα χρειαστούμε τη συμβολή του ψυχιάτρου και των αντικαταθλιπτικών, αλλά κι αυτά δεν λύνουν όλα τα προβλήματα. Κατά κανόνα είναι απαραίτητη και η ψυχοθεραπεία και επιπλέον η αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανώς συνέβαλαν στην εκδήλωση της κατάθλιψης.
  • Λύνουμε τα προβλήματα. Η τεχνική επίλυσης προβλημάτων θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα τα προβλήματα που προκύπτουν και να επιλέγουμε με συστηματικό τρόπο την αποτελεσματικότερη λύση. Η διαδικασία της επίλυσης προβλημάτων περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
1. Ορίζουμε το πρόβλημα με πολύ συγκεκριμένους όρους. Αποφεύγουμε τις προσωπικές κρίσεις και εκτιμήσεις και προσπαθούμε να περιγράψουμε το πρόβλημα με τις συγκεκριμένες πτυχές του.
2. Σκεφτόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες λύσεις. Ποτέ δεν υπάρχει μόνο μία λύση στα προβλήματα. Κάποια λύση μπορεί να μας φαίνεται η πιο «βολική», αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε. Στη φάση αυτή είναι σημαντικό να σκεφτούμε και να καταγράψουμε πολλές λύσεις, ακόμα και αυτές που μας φαίνονται εντελώς παράλογες.
3. Καταγράφουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε λύσης.
4. Επιλέγουμε τη λύση που θεωρούμε ότι παρουσιάζει τα περισσότερα και πιο σημαντικά πλεονεκτήματα και τα λιγότερα μειονεκτήματα.
5. Εφαρμόζουμε τη λύση.
6. Αξιολογούμε την προσπάθειά μας: Πώς λειτούργησε η λύση; Πήγε κάτι στραβά; Διδαχθήκαμε κάτι; Διορθώθηκε το πρόβλημα;
Ενότητα Νο 3: Αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε
Ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος υποστήριζε ότι «Δεν είναι η πραγματικότητα που μας αναστατώνει, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτή την πραγματικότητα». Δηλαδή, δεν είναι οι καταστάσεις που ενεργοποιούν τα διάφορα συναισθήματά μας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις αντιλαμβανόμαστε και τις ερμηνεύουμε. Στη συνέχεια, αυτά τα συναισθήματα θα διαμορφώσουν και θα καθοδηγήσουν τις αντιδράσεις μας.
Κάθε κατάσταση που ζούμε προκαλεί μία αλληλουχία σκέψεων, οι οποίες καθορίζουν τη συμπεριφορά μας. Οι σκέψεις αυτές πραγματοποιούνται αυτόματα, πολύ γρήγορα, συχνά χωρίς να τις συνειδητοποιούμε, με αποτέλεσμα συνήθως να μας δημιουργείται η εντύπωση ότι αποτελούν αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Οι σκέψεις που ακολουθούν άμεσα ένα γεγονός ονομάζονται αυτόματες σκέψεις και χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Μοιάζουν να έρχονται «ουρανοκατέβατες».
  • Δεν είναι ρεαλιστικές (δηλαδή το περιεχόμενό τους δεν είναι αποτέλεσμα λογικής σκέψης) και συχνά παραποιούν την πραγματικότητα.Think different
  • Εμφανίζονται παρά τη θέλησή μας και συχνά είναι δύσκολο να σταματήσουν.
  • Όταν αυτές οι σκέψεις διαπερνούν το μυαλό μας, τις θεωρούμε λογικές και αναμφισβήτητες.
  • Εμφανίζονται ακόμα και αν υπάρχουν πολλά γεγονότα που τις διαψεύδουν.
  • Οι σκέψεις αυτές ακολουθούνται από συναισθήματα.
  • Δεν μας βοηθούν καθόλου. Αντίθετα, μας εμποδίζουν να ελέγξουμε τη συμπεριφορά μας και μας δημιουργούν προβλήματα.
Πώς θα πολεµήσουµε τις αυτόµατες σκέψεις
  • 1ο Βήµα Μαθαίνουμε να τις εντοπίζουμε. Επίσης, τις αναζητούμε σε οποιαδήποτε περίσταση μας προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα. Μία εξαιρετικά βοηθητική τεχνική είναι η τήρηση ενός τρίστηλου ημερολογίου, όπου καταγράφουμε τρία στοιχεία: α) το γεγονός ή την κατάσταση που προηγήθηκε του δυσάρεστου συναισθήματος, β) το συναίσθημα και γ) τις σκέψεις που κάναμε εκείνη τη στιγμή.
Προσοχή! Είναι σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε τις σκέψεις από τα συναισθήματά μας, προκειμένου να μπορούμε να τις εντοπίζουμε, να κατανοούμε την επίδρασή τους στη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας, να τις αμφισβητούμε και να προσπαθούμε να τις αλλάξουμε. Δεν είναι, όμως, τόσο εύκολο, αφού πολλές φορές οι σκέψεις αυτές πηγάζουν από αρνητικά συναισθήματα, από τους ενδόμυχους φόβους μας, που είναι πολύ βαθιά ριζωμένοι μέσα μας, οπότε και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις εντοπίσουμε.
  • 2o Βήµα Σταματάμε τις σκέψεις αυτές τη στιγμή που γεννιούνται, πριν πάρουν διαστάσεις και γίνουν πολλές. Κλείνουμε τα μάτια μας και βλέπουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοπ.
Για να το πετύχουμε:
Κάνουμε αναπνοές για να χαλαρώσουμε.
Σκεφτόμαστε ότι στεκόμαστε μπροστά σε μια πόρτα, την ανοίγουμε και βρισκόμαστε μπροστά στο ιδανικό μέρος. Μπαίνουμε μέσα και χαλαρώνουμε. Μπορεί το μέρος αυτό να είναι μια παραλία, ένα δωμάτιο με τζάκι, ένα λιβάδι ή οτιδήποτε μας αρέσει πολύ.
Στη συνέχεια, μπαίνουμε στη διαδικασία της νοερής απεικόνισης. Σκεφτόμαστε την κατάσταση που πρόκειται να ακολουθήσει και βάζουμε τον εαυτό μας μέσα στην κατάσταση αυτή. Κατόπιν, προσπαθούμε να φανταστούμε τη συνέχεια ακολουθώντας τη θετική πιθανή έκβαση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν θετικά τα πράγματα, επειδή θα έχουμε κατευθύνει τον εαυτό μας προς τα εκεί.
  • 3o Βήµα Επεξεργαζόμαστε τις αρνητικές σκέψεις.
Αναρωτιόμαστε αν είναι λογικές ή αν κάνουμε κάποιο διεργασικό λάθος στη διάρκειά τους, που τις καθιστά μη ρεαλιστικές και αυθαίρετες.
Σκεφτόμαστε: Τώρα στενοχωριέμαι ή μήπως μπορώ να προγραμματίσω; Αν είναι κάτι που μας στενοχωρεί επειδή υπάρχει ως εκκρεμότητα, προσπαθούμε να το προγραμματίσουμε. Σκεφτόμαστε: Έχω 2 ώρες σήμερα και άλλες 2 αύριο και θα τις αφιερώσω σε αυτό.
Κάνουμε ένα τεστ πραγματικότητας. Αν φοβόμαστε κάτι, μπορούμε να μιλήσουμε με έναν άνθρωπο που εμπιστευόμαστε, έναν φίλο ή έναν συνεργάτη για παράδειγμα, και να τον συμβουλευτούμε για το αν είναι ρεαλιστικές οι σκέψεις μας ή για το αν πρόκειται για παγίδες στις οποίες έχουμε πέσει.
  • Βρίσκουµε τα διεργασικά λάθη
Οι αυτόματες σκέψεις εμπεριέχουν πολλά λογικά σφάλματα, τα οποία τις καθιστούν μη ρεαλιστικές και αυθαίρετες. Τα σφάλματα αυτά ονομάζονται διεργασικά λάθη, επειδή είναι λάθη που συμβαίνουν στη διεργασία της σκέψης. Αυτά είναι:
Διπολική σκέψη. («όλα ή τίποτα», «άσπρο-μαύρο», διχοτομική σκέψη)Αξιολογούμε και κατατάσσουμε όλες τις εμπειρίες σε 2 αντίθετα άκρα: επιτυχία ή αποτυχία, τέλειος ή άχρηστος κ.λπ.
Καταστροφοποίηση. (πρόβλεψη του μέλλοντος) Κάνουμε προβλέψεις για την αρνητική έκβαση διαφόρων καταστάσεων, χωρίς να έχουμε συνήθως στοιχεία για να δικαιολογήσουμε και να υποστηρίξουμε τις προβλέψεις μας.
Απαξίωση του θετικού. Μειώνουμε αυθαίρετα την άξια των θετικών εμπειριών μας ή των θετικών χαρακτηριστικών μας.
Συναισθηματική λογική. Βασίζουμε τα συμπεράσματά μας στη συναισθηματική μας κατάσταση.
«Ετικέτα». Χρησιμοποιούμε στερεότυπους γενικούς χαρακτηρισμούς για να περιγράψουμε τον εαυτό μας, άλλα άτομα ή καταστάσεις, συχνά με όρους συναισθηματικά φορτισμένους και υποτιμητικούς.
Μεγέθυνση και σμίκρυνση. Αξιολογούμε εσφαλμένα τον εαυτό μας, τους άλλους ή κάποιο γεγονός. Επίσης, διογκώνουμε τις αρνητικές πτυχές ή/και σμικρύνουμε τις θετικές.
Νοητικό φίλτρο. (επιλεκτική αφαίρεση) Εστιάζουμε σε μία αρνητική λεπτομέρεια για να ερμηνεύσουμε την κατάσταση, αλλά παραβλέπουμε άλλα σημαντικά στοιχεία.
Διάβασμα σκέψης. Μαντεύουμε, χωρίς να διαθέτουμε οποιαδήποτε δεδομένα, τις σκέψεις των άλλων και τους προσδίδουμε συνήθως αρνητικό περιεχόμενο.
Υπεργενίκευση. Βασιζόμαστε σε μεμονωμένα στοιχεία ή περιστατικά για να εξάγουμε κανόνες ή συμπεράσματα και στη συνέχεια γενικεύουμε αυτά τα συμπεράσματα σε όλες τις σχετικές και άσχετες καταστάσεις.
Προσωπικoποίηση. Έχουμε την τάση να συνδέουμε τις αρνητικές αντιδράσεις των άλλων με τον εαυτό μας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι υπάρχει τέτοια συσχέτιση.
Πρέπει. Επιμένουμε σε μία άκαμπτη άποψη για το πώς θα έπρεπε να συμβαίνουν τα πράγματα, και αντιδρούμε αρνητικά όταν οι κανόνες που θέτουμε δεν τηρούνται.
Παρωπίδες. Βλέπουμε μόνο τις αρνητικές όψεις μιας κατάστασης.
Ας το δούµε αλλιώς!
Οι ερωτήσεις που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να μάθουμε πώς να κάνουμε εναλλακτικές σκέψεις και να αναθεωρούμε την αρχική μας εκτίμηση:
1. Μήπως νομίζω ότι η αρχική μου εκτίμηση για την κατάσταση περιγράφει την κατάσταση όπως πραγματικά είναι; Μήπως, αντί να σκέφτομαι ότι η εκδοχή μου είναι απλώς μια πιθανότητα, τη θεωρώ απολύτως βέβαιη; Be positive or negative
2. Μήπως σκέφτομαι με απόλυτο τρόπο; Μήπως βλέπω τα πράγματα μόνο «μαύρα» ή «άσπρα»;
3. Μήπως επιλέγω και αξιολογώ μόνο συγκεκριμένες περιστάσεις από το σύνολο των εμπειριών μου;
4. Μήπως θεωρώ πολύ πιθανό να συμβεί κάτι που έχει μικρή πιθανότητα να συμβεί ή το αντίστροφο;
5. Μήπως οι κρίσεις μου βασίζονται κυρίως στα συναισθήματά μου και όχι στα γεγονότα;
6. Μήπως εστιάζω την προσοχή μου σε μεμονωμένα ή άσχετα γεγονότα;
7. Αν ο/η καλύτερός/ή μου φίλος/η ή κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο σκεφτόταν έτσι, τι θα του έλεγα;
8. Αν ο/η καλύτερός/ή μου φίλος/η ή κάποιος που νοιάζεται για μένα ήξερε ότι σκέφτομαι έτσι, τι θα μου έλεγε; Ποια επιχειρήματα και δεδομένα θα μου παρουσίαζε για να με πείσει ότι η σκέψη μου δεν είναι 100% αληθινή;
9. Έχω αντιμετωπίσει στο παρελθόν κάποια παρόμοια κατάσταση; Τι έγινε τότε; Διαφέρει η σημερινή κατάσταση από τις προηγούμενες; Τι με έχουν διδάξει οι προηγούμενες εμπειρίες μου, από τις οποίες μπορώ τώρα να επωφεληθώ;
10.Αν μετά από 5 χρόνια θυμηθώ την τωρινή κατάσταση, θα μου φανεί διαφορετική;
Ναταλία Κουτρούλη, MSc, ψυχολόγος υγείας