Του Γιάννη Βερμισσώ.
Έτοιμοι  για κοινές διεκδικήσεις προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης, είναι διαμεσολαβητές και ασφαλιστές καθώς «ο κόμπος έφθασε στο χτένι». Αυτό φανέρωσαν χθες στην «3η ετήσια συνάντησή της διαμεσολάβησης» ότι συσπειρώνονται σταδιακά, ρίχνουν τα όποια τείχη του παρελθόντος και να επιζητούν αλλαγές που θα αναδείξουν τον κλάδο τους και θα ωφελήσουν τους πολίτες. Η «κώφωση» των κυβερνητικά αρμοδίων απέναντι στον διάλογο με τους ασφαλιστές και το άκαμπτο και ασαφές νέο σύστημα εξετάσεων αποτελούν το καζάνι που βράζει και οσονούπω θα ξεχειλίσει.
Στο πλαίσιο αυτό δηλώθηκε στήριξη στην εκδήλωση-συγκέντρωση της ΕΑΕΕ στις 10 Νοεμβρίου στο Σύνταγμα όπου αναμένεται να συμμετάσχουν σύσσωμοι όλοι οι συντελεστές του κλάδου εγκαινιάζοντας μια διαφορετική πορεία της ιδιωτικής ασφάλισης.
«Δε ζητάμε χάρη, και αν συνεχίσουμε έτσι θύματα θα είναι οι πολίτες» είπε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ.Αλ. Σαρρηγεωργίου αναφέροντας ότι ο  κλάδος που απασχολεί 25 χιλιάδες άτομα είναι η μοναδική σωτήριος λύση για το εξασθενημένο κοινωνικό σύστημα συντάξεων και υγείας στο οποίο δίνουμε χρήματα τα οποία δε θα πάρουμε ποτέ πίσω.
Με την ίδια ένταση, αναδείχθηκαν και άλλα θέματα όπου άλλων ήταν : η πιο ενεργή συμμετοχή του κλάδου στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, οι νέες απαιτήσεις οργάνωσης και διαδικασιών του κάθε ασφαλιστικού γραφείου λόγω επιπτώσεων solvency, και η ανάπτυξη συνεργασίας με την πολιτεία.  
Αναφορά στην ετοιμότητα της αγοράς και ειδικά της εταιρείας του να εκπαιδεύσει και να επαναπιστοποιήσει ασφαλιστές έκανε ο κ. Νίκος Ζάχος διευθυντής Οικονομικού της NP Insuranceκαθώς και ο κ. Βλάσης Γάδ από την Eurolife
Ακόμα αναλύθηκαν οι επιπτώσεις στην διαμεσολάβηση από την εφαρμογή της Solvency όπου η κυρία Νάντια Σταυρογιάννη  δ.σ. της DAS Hellas εστίασε στην επιρροή της Οδηγίας στην ποιότητα και την αναβάθμιση των υπηρεσιών των προϊόντων και των διαδικασιών της αγοράς. Ευρεία παρουσίαση για το συγκεκριμένο θέμα έγινε από την κ. Έλπη Καράμπαλη (KPMG) και την κ. Χ. Ξενάκη (DELOITTE) .
Με σαφή απαισιοδοξία για το μέλλον των Συντάξεων και της Υγείας  των ελλήνων πολιτών εξαιτίας της άρνησης της πολιτείας να εφαρμόσει και στην Ελλάδα ότι ισχύει σε άλλες χώρες, οι εκπρόσωποι της διαμεσολάβησης από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και Πειραιά,  ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλ .Σαρρηγεωργίου και οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών όπως ο κ. Πάνος Δημητρίου της Generali και ο κ. Δημ. Μαζαράκης της MetLife  με ξεκάθαρο λόγο, απόδωσαν ευθύνες στους πολιτικά αρμοδίους των τελευταίων δεκαετιών για την άνιση αντιμετώπιση του κλάδου στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Στην εκκίνηση της εκδήλωσης ο Δήμαρχος του Πειραιά κ. Γ. Μώραλης χαιρέτισε την μεγάλη συγκέντρωση της διαμεσολάβησης και χαρακτήρισε «κοινωνικό λειτούργημα» το επάγγελμα του ασφαλιστή.
Ακολούθως ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος επισήμανε ότι ¨η ιδιωτική ασφάλιση είναι μια μεγάλη ανάγκη για τον καθένα, και πρέπει να γίνει αντιληπτό από το κράτος ώστε να αξιοποιηθεί ο κλάδος και να προσφέρει εκτός από ασφαλιστικές καλύψεις και θέσεις εργασίας σε νέους που μπορεί να εισαχθούν στο επάγγελμα».  Ανάλογα, και ο κ. Κώστας Μαρκουλιδάκηςαναφέρθηκε στην υφιστάμενη δύσκολη κατάσταση η οποία απαιτεί ενεργοποίηση των δυνάμεων της ασφαλιστικής αγοράς και δράσεις δυναμικές.
Ενωτικός στην προσέγγισή του ο πρόεδρος του Ε.Ε. Θεσσαλονίκης  κ. Μιχάλης Ζορπίδης,  έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας -όλων των συντελεστών του κλάδου  –ασφαλιστών-διαμεσολαβητών-εποπτείας- προκειμένου η αγορά να μπορέσει να λειτουργήσει σοβαρά, υπεύθυνα προς όφελος όλων. Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μερελή στο Insurance-eea με την επισήμανση ότι η αγορά χρειάζεται να επιταχύνει οτιδήποτε την αφορά καθώς δεν υπάρχει πλέον καιρός για χάσιμο χρόνου.
Με μια «αιρετική» πρόταση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου ανακοίνωσε ότι θα συνταχθεί και θα υποβληθεί υπόμνημα που θα ζητείται να απαγορευθεί η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων από τις τράπεζες», αναφέρθηκε σε αθέμιτο ανταγωνισμό από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία και παίρνουν μερίδια από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, και συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει και στην Ελλάδα να προχωρήσει το κράτος σε προσαρμογές ώστε να ισχύσει για την ιδιωτική ασφάλιση ότι και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Την αφύπνιση των αρμοδίων και την κινητοποίηση των δυνάμεων προς όφελος της κοινωνίας της οικονομίας και του κλάδου ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ κ. Γιώργος Καραβίας λέγοντας ότι το κοινωνικό σύστημα έχει πτωχεύσει και όσο πιο γρήγορα γίνουν κινήσει τόσο καλύτερα θα είναι για όλους.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ
Αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης-επανεκπαίδευσης- και πιστοποίησης ζήτησαν μέσω των αναφορών τους η κυρία Δήμητρα Λύχρου και ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης  αποκαλύπτοντας στο κοινό ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες χρήζουν βελτίωσης, η οποία και θα ζητηθεί από την ΔΕΙΑ προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η επανεκπαίδευση των διαμεσολαβητών. Από την πλευρά των εταιρειών ο κ. Νίκος Ζάχος από την NP insurance ανάλυσε την επάρκεια της εταιρείας του στον εκπαιδευτικό τομέα και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι διαμεσολαβητές να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στην ίδια κατεύθυνση και ο κ. Βλάσσης Γάδ από την Eurolife επισήμανε την ετοιμότητα και της εταιρείας του στην εκπαίδευση των διαμεσολαβητών και στην λειτουργία του κέντρου επανεκπαίδευσης-πιστοποίησης όπου με επιτυχία επιτελεί τον σκοπό του.
 
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ