Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Τι θα συμβεί αν σταματήσετε να κάνετε σεξ

Καθημερινή τριβή, μικροπροβλήματα, δουλειά, υποχρεώσεις, παιδιά, επαγγελματικά ταξίδια, αποτελούν γνώριμες καταστάσεις για τα σύγχρονα ζευγάρια που μπορεί να κάνουν τη σεξουαλική τους ζωή να “βαλτώσει”, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο που αφιερώνουν στο σεξ.
Ωστόσο, μία τέτοια “αποχή” δεν είναι χωρίς συνέπειες. Παρακάτω απαριθμούμε πώς η αποχή από το σεξ επηρεάζει την υγεία. Τι πρέπει να περιμένετε;
Θα έχετε περισσότερο άγχος και κακή διάθεση.
Το στρες είναι το υπ’ αριθμόν 1 αγχολυτικό. Σκοτσέζοι επιστήμονες βρήκαν ότι οι άνθρωποι που απείχαν από το σεξ, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να ανταποκριθούν σε στρεσογόνες διαδικασίες, όπως είναι μια ομιλία σε κοινό, σε σχέση με εκείνους που είχαν τουλάχιστον μία σεξουαλική επαφή τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στη διάρκεια του σεξ, ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικές ουσίες, όπως οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη, που ευνοούν τη χαλάρωση και την καλή διάθεση, σημείωσαν οι επιστήμονες.
Άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior έδειξε ότι όσο πιο πολύ μένει μια γυναίκα χωρίς σεξ, τόσο μεγαλύτερη κατάθλιψη αισθάνεται. Επειδή ωστόσο, διαπίστωσαν ότι και οι γυναίκες που έκαναν σεξ με προφυλακτικό είχαν τα ίδια ποσοστά κατάθλιψης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σπέρμα περιέχει ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση, όπως μελατονίνη, σεροτονίνη και ωκυτοκίνη.
Κινδυνεύετε από καρκίνο του προστάτη.
Μειωμένο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη έχουν οι άνδρες όταν εκσπερματίζουν συχνά, όπως κατέδειξε μια επικαιροποιημένη ανασκόπηση μελέτης σε σχεδόν 32.000 άνδρες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ανακάλυψαν ότι ο σχετικός κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη ήταν περίπου 20% χαμηλότερος στους άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα, σε σχέση με τους άνδρες που περιορίζονταν σε 4 έως 7 φορές στο ίδιο χρονικό διάστημα. Όπως δήλωσε η Jennifer Rider, ScD, MPH, επιδημιολόγος του καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και επικεφαλής της μελέτης, «αυτή η μεγάλη προοπτική μελέτη παρέχει τις ισχυρότερες αποδείξεις μέχρι σήμερα για τον ευεργετικό ρόλο της εκσπερμάτισης στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη».
Παρά την αρτιότητα της μελέτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχει συσχετισμός, αλλά όχι και την αιτιώδη συνάφεια. Για το θέμα η Dr. Rider παρέπεμψε στην πιθανότητα ο προστάτης να συσσωρεύει καρκινογόνες εκκρίσεις που μπορεί να οδηγούν σε καρκίνο του προστάτη.
Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε.
Το σεξ σημαίνει μεγαλύτερη έκθεση σε μικρόβια, έρευνα του Πανεπιστημίου Wilkes-Barre της Πενσυλβάνια ωστόσο, έδειξε ότι σεξ έχει και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες. Τα άτομα που έκαναν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα εμφάνισαν αύξηση κατά 30% στα επίπεδα της ανοσοανοσφαιρίνης A (IgA) τους στο αίμα, που αποτελεί μία από τις πρώτες γραμμές άμυνας του οργανισμού έναντι των ιών.
Έχετε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.
Το μοναδικό θετικό στοιχείο της αποχής. Περίπου το 80% των λοιμώξεων του ουροποιητικού εμφανίζονται εντός 24 ωρών από τη σεξουαλική επαφή. Κατά τη διάρκεια του σεξ, βακτήρια που κατοικούν στον κόλπο της γυναίκες σπρώχνονται προς την ουρήθρα, άρα αυξάνει ο κίνδυνος φλεγμονής.
Θα αρχίσετε να έχετε ανασφάλεια για την πορεία της σχέσης σας.
Η απομάκρυνση των συντρόφων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αυτοεκτίμησης, σε ενοχικά συναισθήματα, ενώ μειώνει την έκκριση ορμονών που συμβάλλουν στο “δέσιμο” του ζευγαριού, όπως η ωκυτοκίνη. Επίσης, μπορεί να αυξήσει το φόβο της καταφυγής σε κάποιο τρίτο πρόσωπο για την κάλυψη των σεξουαλικών αναγκών.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ένα ζευγάρι που δεν κάνει σεξ δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο. Το σεξ είναι μόνο ένας τρόπος έκφρασης οικειότητας στο ζευγάρι. Το φιλί, η αγκαλιά, τα κοπλιμέντα, τα δώρα και οι εκπλήξεις μπορούν να βοηθήσουν το ζευγάρι να βρίσκεται κοντά συναισθηματικά, ακόμη κι αν είναι μακριά σωματικά.
Αυξάνει ο κίνδυνος για στυτική δυσλειτουργία.
Οι άνδρες που δεν έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Medicine. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, το πέος είναι μυς, άρα η συχνή... εξάσκησή του συμβάλλει το να παραμείνει δυνατό, ακριβώς όπως και η σωματική άσκηση συμβάλλει στη ρώμη του σώματος.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου