Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Κάθε χρόνο και χειρότερα! Ούτε πρόσβαση σε γιατρό για τους ασθενείς λόγω κρίσης! Τι έδειξε έρευνα




Κάθε χρόνο και χειρότερα! Ούτε πρόσβαση σε γιατρό για τους ασθενείς λόγω κρίσης! Τι έδειξε έρευνα



Μπορεί να διαθέτουμε τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών σε ολόκληρη την Ευρώπη, όμως αυτό δε σημαίνει πως οι Έλληνες ασθενείς μπορούν και να τους επισκεφτούν.

Δυσκολία πρόσβασης σε γιατρό και ειδικά σε μη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ λόγω έλλειψης χρημάτων έχουν οι περισσότεροι ασθενείς στη χώρα μας.
Πρόκειται για το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από μεγάλη έρευνα που παρουσιάσθηκε στο 7ο συνέδριο για το Μέλλον της Υγειονομικής Περίθαλψης στην Ελλάδα “The Future of Healthcare in Greece”.
Η έρευνα ήταν Πανελλαδική, κοινής γνώμης σε δείγμα 1000 ατόμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πάνω στα βασικά θέματα πολιτικών υγείας και στις μεταρρυθμίσεις στην υγεία.
Ούτε χρήματα για μη συμβεβλημένο γιατρό
Από την έρευνα προκύπτει ότι: εμπόδια στην πρόσβαση σε ιατρό αντιμετωπίζει το 24% των ερωτηθέντων, μολονότι η Ελλάδα καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη ιατρών ανά κάτοικο.
Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού και στην αδυναμία πληρωμής της επίσκεψης σε μη συμβεβλημένο ιατρό, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας και Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη.
Η ανάγκη για όλο και περισσότερους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς, φαίνεται όμως ότι έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας: «Μειώνονται κι άλλο οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ! Τι προανήγγειλε ο Γ.Γ. του υπ.Υγείας»
Ανάγκη για γιατρό και εξετάσεις
Και όπως φαίνεται όσο μεγαλώνει κανείς τόσο και μεγαλύτερες ανάγκες έχιε για υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (σε δείγμα 1.000 ατόμων), το 74% των ερωτηθέντων έχει κάνει χρήση υπηρεσιών υγείας τον τελευταίο χρόνο.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την ηλικία και, μάλιστα, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών υπερβαίνει το 90%. Υψηλότερη συχνότητα παρουσιάζει η επίσκεψη σε ιατρό (91,6%), και ακολουθούν η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων (86,6%), η λήψη φαρμάκων (66,8%) και η νοσηλεία (15,8%).
Δυσαρεστημένοι οι ασθενείς
Και όπως ήταν αναμενόμενο οι περισσότεροι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες Υγείας, καθώς το 1/3 των ερωτηθέντων δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι από το σύστημα υγείας ενώ το 85% θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.
Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού το 66,6% δηλώνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά η οικονομική επιβάρυνση για υπηρεσίες υγείας.
Ωστόσο, το 38,1% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ πρόσθετοι αποτρεπτικοί παράγοντες θεωρούνται η έλλειψη πόρων (19,3%) και οι αντιδράσεις των ομάδων συμφερόντων (18,6%).
Σημειώνεται ότι το 48% πιστεύει ότι στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων βασική προτεραιότητα αποτελεί η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου